Η Εταιρία

Η Κρητική Ποτοποιία «Μανωλακάκη» ασχολείται με την απόσταξη ούζου και την παραγωγή και εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών.

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, μια ποτοποιία 132 ετών λειτουργίας με διευθύνοντες τους Ευτύχη και Γεώργιο Μανωλακάκη (4η γενεά), που συνεχίζουν την παράδοση, συνδυάζοντας την πείρα με την σύγχρονη τεχνογνωσία και την νέα τεχνολογία.

Η κρητική ποτοποιία Μανωλακάκη, διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις εξαιρετικές και αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες και την άριστη επεξεργασία.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι το Ούζο, Λικέρ, Γνήσιο, εμφιαλωμένη τσικουδιά και ρακόμελο και τα οποία διατίθενται σε επίπεδο Χονδρικής και Λιανικής πώλησης.

Στόχος της ποτοποιίας είναι η διεύρυνση του δικτύου των πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Η Ιστορία μας

Ο Γιάννης Μανωλακάκης, ένας προικισμένος άνθρωπος, έχοντας σπουδάσει χημεία στην Γαλλία, όπου και πήρε το παρατσούκλι «ο Χημικός» δούλεψε στον Πειραιά μαθαίνοντας πολλά από τα μυστικά της τέχνης της παραγωγής των ποτών.

Το 1884 κατεβαίνει στην Κρήτη και ιδρύει στον Ταυρωνίτη Κισάμου, την πρώτη ποτοποιία στο νησί μας καθώς μέχρι εκείνη την εποχή παρασκευαζόταν μόνο κρασί και τσικουδιά.

Ο Γιάννης Μανωλακάκης καινοτομεί και πρωτοπορεί και παράγει μπράντυ, λικέρ, και ποτό μαστίχα.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη παίρνει ο γιός του, ώσπου το 1922, η ποτοποιία Μανωλακάκη ξεκινάει να παράγει ούζο, με την επωνυμία «Κένταυρος». Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που έκαναν ευρύτερα γνωστό το ούζο στην Κρήτη.

Την ίδια εποχή ξεκινάει τη λειτουργία του, το τυποποιητήριο της εποχής καθώς μέχρι τότε όλα γινόταν χειρωνακτικά. Η ποτοποιία μεταφέρεται πλέον στο κέντρο της πόλης των Χανίων όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Συνεχιστές τις προσπάθειας ο Γιάννης Μανωλακάκης το 1952 και εν συνεχεία οι γιοί του Ευτύχης και ο Γεώργιος Μανωλακάκης το 1989, εξελίσσουν την επιχείρηση τηρώντας με ευλάβεια τις παραδοσιακές συνταγές, κάνοντας χρήση των μεταφερόμενων από γενιά σε γενιά μεθόδων και μυστικών σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιλογή και χρήση εκλεκτών υλικών, στο χώρο διεξαγωγής της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και στα βαρέλια που τοποθετούνται και αποθηκεύεται η παραγόμενη ποσότητα.

Με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία που κουβαλάει το όνομα Μανωλακάκη ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε όλες τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις που συντελούν στο άριστο αποτέλεσμα των προϊόντων μας, οι βασικότερες των οποίων είναι:

  • η εξαιρετική συνταγή
  • εκλεκτές πρώτες ύλες
  • η τέχνη και η μαεστρία του αποσταγματοποιού
  • απόσταξη με παραδοσιακή μέθοδο
  • έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για τη διασφάλιση ποιότητας.